Ciki a cumi - avagy meddig cumizzon a gyerek?

Mikortól ciki a cumi? A gyerek hány éves korától lehet azt mondani, hogy már nem lenne szabad cumiznia? Egyáltalán… van-e bármiféle íratlan szabály, ami mentén haladni kellene?
Tudom, sokan ellenzik a cumi használatát, mondván, nem tesz jót sem a gyereknek, sem a fogainak.
Én is úgy gondoltam, hogy az én gyerekem nem fogja ismerni a cumit – mindaddig tartott eme elhatározásom, míg meg nem született a fiam. Onnantól persze nem volt megállás…



Szerencsére annyira nem ragaszkodott hozzá, viszont az utóbbi időben már egyre nehezebben szakad el tőle. Egy kicsit aggaszt, de ha ez megnyugtatja, akkor hadd cumizzon. Egy olyan 6-7 évest sem láttam még, akinek ennyi idősen még cumi lógott volna a szájában. Ez idáig rendben is lenne, hiszen ezt gondoljuk mi a férjemmel, így a gyerek is nyugodt, nem stresszeljük feleslegesen. Azt hinnénk, minden oké. De nem, hiszen a társadalom úgy gondolja, ebbe is beleszólása van.

Az én fiam 20 hónapos, 93 centi magas, 14 kilogramm, és 25-ös lába van. Inas – mondhatni –, izmos gyerek, ami nem csoda, egész nap rohangál (nem az az egy helyben ülő fajta). Beszélni még nem beszél, csak ööözik és mutogat (jó... anya, apa, baba-mama már néha-néha megy, de semmi más – és mi nem erőltetjük, 2 éves koráig csak megszólal… amúgy mindent ért, és reagál rá). Ha megyünk valahová, általában a cumi is jön velünk, lóg a gyerek szájában.

Azt tapasztaltuk a férjemmel, hogy egyre kevesebb azon esetek száma, amikor megszólás és csúnya nézések nélkül „megússzuk” a városban való tömegközlekedést, a boltban, piacon való vásárlást, illetve bármit, ahol emberek is vannak. Ugyanis azonnal jönnek a kérdések, a megjegyzések a gyerek felé: „Minek már neked az a cumi?” „Nem vagy már túl nagy ehhez?”  „Már csak a cumiról kéne leszokni!” „Ilyen nagy fiú minek cumizik még mindig?”
Többen arról kezdtek el beszélni, hogy az ő unokájuk is 3-4 éves koráig cumizott, de nem jó az…
Miután elmondjuk, hogy a gyerek még csak 20 hónapos, mindenki elhűl, merthogy azt hitték, már legalább 3 éves, és ezért szóltak a cumi miatt.

De kérdem én… Kinek mi köze hozzá? Pláne akkor, ha nem is ismer minket, se a gyerekünket, azt sem tudják, hány éves, azt sem tudják, mi, szülők hogyan vélekedünk erről… és mégis úgy érzik, joguk van beleszólni.

Én meg úgy gondolom, hogy a szülők dolga, hiszen ők azok, akik ismerik a gyermeküket, ők azok, akik el tudják dönteni, hogy hagyják-e cumizni, s ők azok is, akik az okát is tudják, hogy miért engedik.

Ti is jártatok már hasonlóan?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mit csináljunk, ha hisztizik a gyerek?

8 évvel azután, hogy elkezdtem a Családalapítás blogot