Ovulációs (LH) teszt

Mire jó az ovulációs teszt? Segítségével képet kapsz arról, mikor ovulálsz. Az ovulációs teszt (LH teszt) ugyanúgy működik, mint a terhességi teszt.
Az aktuális menstruáció első napjától számolva a 8. napon kell először megnézni, mit mutat az ovulációs teszt, és azt is inkább az esti órákban. Végy egy tiszta műanyag poharat, pisilj bele, állítsd a vizeletbe a tesztet azzal a végével, melyen jelzi, várj kb. 40 másodpercet, aztán emeld ki, és tedd egy száraz, vízszintes felületre. 5-10 percen belül olvasd le az eredményt. Később már nem biztos, hogy valósat fog mutatni, ezért az időhatárokat érdemes betartani.


Amennyiben csak a kontroll csíkot látod, ne keseredj el! Az ovulációs tesztet innentől kezdve végezd egészen addig minden áldott nap ugyanabban az időpontban, amíg pozitívat nem mutat a teszt. Amikor pozitív az ovulációs teszted, legyél együtt a pároddal annyiszor, amennyiszer csak tudsz, mert onnantól 12-36 órán belül bekövetkezik a tüszőrepedés. Igazából az a legjobb, ha sejted, mikor fogsz ovulálni, mert akkor már előtte pár nappal is rá tudtok hangolódni egymásra, és az sem árt, ha utána két-három napig még tartjátok magatokat, és együtt vagytok. Általában amúgy ha tankönyv szerinti, 28 napos ciklusod van, akkor a 13-14. napon történik az ovuláció.
Pozitív LH teszt esetén tehát minden óra számít!

Mit is jelent az ovuláció? Mi történik ilyenkor?
„Ovuláció, magyarul tüszőrepedés, az a folyamat, amelynek során egy (ritkán több) érett petesejt kiszabadul a petefészekből.
Ez rendszerint a két menzesz közötti úgy nevezett középidőben történik.
A szabaddá vált petesejt a petevezetékbe kerül, majd tovább halad a méh üregébe és ezzel egyidőben beindul a progeszteron termelődés.

Általában azok tudják, ismerik és figyelik, akik babát szeretnének. De minden nőnek követni, figyelni kellene az ovulációját, mert innen tudná megállapítani, hogy vajon termel-e progeszteront vagy sem. Ugyanis abban a ciklusban, ahol nincsen ovuláció, NULLA mg progeszteron termelődik.
Minél többször marad ki az ovulációnk, annál gyorsabban fog felborulni az ösztrogén-progeszteron egyensúlyunk.
Persze, magának az ovulációnak a megléte még nem jelenti azt, hogy kielégítő mennyiségű progeszteront is termeltem (14 napon át napi kb. 20 mg-ot), de ha már egyáltalán van ovulációm, az fél SIKER hormonális egyensúly szempontjából is!”
Az idézett rész a http://www.progeszteron.hu/a-noi-test/ovulacio/ oldalról való.

Az ovulációs tesztek úgynevezett jóstesztekként is működhetnek, ugyanis a HCG és LH molekula immunológiai teszteknél keresztreakciót adhat. Néhány esetben tehát az ovulációs teszt kimutathatja, hogy van-e baba. Ekkor ugyanúgy kell eljárni, mint a terhességi tesztek esetében - reggeli, első vizeletből mintát venni, és abba tenni az LH tesztet.
Ezt azonban csak azoknak ajánlják, akik el tudják viselni azt is, ha mégsem mutat pozitív eredményt, vagy éppen ellenkezőleg… mutat, de fals az eredmény.

Ti használtatok már ovulációs tesztet jóstesztként? Működött?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mit csináljunk, ha hisztizik a gyerek?

8 évvel azután, hogy elkezdtem a Családalapítás blogot

Ciki a cumi - avagy meddig cumizzon a gyerek?